Colorful sticky notes on cork board background diet now concept

Dietetyk – zawód modny i potrzebny

Dietetyk tylko odchudza. Niektórym pomaga także przytyć! A przede wszystkim dobiera dietę do potrzeb, trybu życia, wieku, stanu zdrowia i płci pacjenta. Konsultuje przypadki osób, które muszą wykluczyć niektóre produkty czy zastąpić je innymi, np. ze względu na stan zdrowia czy swoje przekonania.

Pomaga również zbilansować dietę różnym pacjentom, na przykład sportowcom, kobietom w ciąży, rekonwalescentom, osobom chorym czy w podeszłym wieku, pacjentom z nadwagą lub niedowagą,  alergikom.
PYTANIA DO DIETETYKA


Klientami dietetyków są otyli ludzie i gwiazdy filmowe?

Też, ale nie tylko. Dietetyka staje się coraz popularniejszą dziedziną medycyny i z usług dietetyka korzysta wiele osób, które dbają o swoje zdrowie.

Dietetyk musi otworzyć własny gabinet?

Może, ale nie musi. Wielu dietetyków pracuje także w placówkach żywienia zbiorowego, na uczelniach czy przede wszystkim w publicznych i prywatnych placówkach służby zdrowia, przychodniach, szpitalach, sanatoriach.

Dietetyk powinien skończyć studia.

Tak, dietetyka to już bardzo rozbudowana dziedzina wiedzy.

Dietetyka jest także popularna w innych krajach.

Tak, w wielu krajach przywiązuje się coraz większą wagę do zdrowego trybu życia, w tym zdrowej żywności. Mówi się nawet o leczeniu jedzeniem.

Kierunek dietetyka jest coraz popularniejszy.

Tak, ludzie coraz większą wagę przywiązują do zdrowego odżywiania się. Karierę robią nie tylko dietetycy, ale i kucharze, restauratorzy, powstaje coraz więcej książek i programów poświęconych kuchni, karierę robi sformułowanie slow food, a także blogi kulinarne, diety celebrytów, często coraz bardziej wykształconych.

U dietetyka leczą się osoby, które dbają o swój wygląd.

Nie tylko, także osoby, którym zależy na własnym zdrowiu lub zdrowiu własnych dzieci. Niewłaściwa dieta przyczynia się m.in. do chorób serca i układu krążenia. Również pacjenci onkologiczni, osoby przygotowujące się do zabiegów chirurgicznych czy rekonwalescenci po operacjach, alergicy czy pacjenci z zaburzeniami trawienia zgłaszają się do dietetyków, niejednokrotnie kierowani tam przez swoich lekarzy.

Informator przyszłego dietetyka

Co możesz zrobić już teraz?

Zwróć uwagę na  naukę takich przedmiotów, jak chemia, biologia, język obcy. Jako przyszły dietetyk powinieneś też dobrze wyglądać i być zdrowy, dlatego stań się nie tylko teoretykiem do spraw diet, ale sam zadbaj o swoje zdrowe odżywianie. W przyszłości powinieneś być wizytówkę swojego zawodu, zadbaj więc o ruch i dietę.

Czytaj też czasopisma popularnonaukowe, książki kulinarne i pisane przez dietetyków, zapisz się do koła chemicznego.

Startuj w konkursach kuratoryjnych z chemii i innych, mniejszych, lokalnych (np. w Warszawie „Atom i cząsteczka”), a także konkursach ogłaszanych, również dla gimnazjalistów, przez wyższe uczelnie. Zainteresuj się konkursami biologicznymi, a także zajęciami i kursami przygotowawczymi na studia, jak również wykładami otwartymi prowadzonymi przez wyższe uczelnie.

Co wybrać w liceum?

Jeśli chcesz studiować dietetykę, wybierz naukę w liceum ogólnokształcącym (obecnie 3 lata), w klasie o profilu biologiczno-chemicznym lub zbliżonym, ewentualnie w technikum gastronomicznym (obecnie 4 lata). Sprawdź kryteria rekrutacji na Twoją wymarzoną uczelnię. Najczęściej w rekrutacji są brane pod uwagę takie przedmioty, jak biologia, chemia i język obcy.

Warto śledzić aktualne przepisy rekrutacyjne na stronach poszczególnych uczelni.

Co po maturze?

Dietetykę można studiować na uczelni medycznej (uniwersytecie medycznym) lub innej uczelni, publicznej lub prywatnej. Uzyskuje się jedynie licencjat (po 3 latach nauki) lub także magisterium (po w sumie 5 latach kształcenia).

Dla kogo ten zawód?

Dietetyk powinien być osobą wzbudzającą zaufanie dzięki swojej wiedzy i kompetencji, ale także odpowiedniemu stosunkowi do pacjenta. Powinien umieć przekonywać  innych ludzi, mieć na nich wpływ, motywować do działania, a więc dysponować tzw. umiejętnościami miękkimi, potrafić dostosować się do sytuacji, dobrze komunikować się z ludźmi.

Ważne, by dietetyk był osobą kulturalną, nie odnosił się do pacjentów w sposób agresywny czy pogardliwy, wielu z nich ma problemy z samoakceptacją, np. osoby zbyt szczupłe czy otyłe. Właściwe podejście do człowieka może być kluczem do wspólnego sukcesu dietetyka i pacjenta. Dietetyk powinien też szanować przekonania swoich pacjentów, nawet jeśli ich nie podziela (mogą zgłaszać się do niego ludzie, którzy odrzucają niektóre produkty ze względów etycznych czy religijnych, jego zadaniem także będzie dobranie im optymalnej diety).

Empatia to bardzo ważna cecha dietetyka. Przyjdzie mu na pewno zmierzyć się z problemami osób, dla których racjonalne odżywianie się stanowi problem z powodu braku wiedzy, złych nawyków, słabej woli,

Dietetyk powinien być żywą wizytówką swojego gabinetu, dlatego sam nie może zaniedbywać swojego zdrowia i wyglądu.

Gdzie może pracować dietetyk?

Dietetycy pracują w publicznych i prywatnych placówkach medycznych (szpitale, przychodnie, sanatoria), ale także w ośrodkach wczasowych i innych specjalizujących się w leczeniu dietą miejscach. Pomagają w pracy sportowców. Uznani dietetycy zakładają prywatne gabinety, wypowiadają się w mediach, tworzą własne programy i książki.

 

Pomożemy Ci w nauce. Czytaj „Victora” i „Cogito”, czasopisma, w których proponujemy powtórkę z większości przedmiotów na poziomie gimnazjum oraz szkoły ponadgimnazjalnej.

 

Zdjęcie użyte na mocy licencji Ingram Image
Autor: Dorota Nosowska


TO RÓWNIEŻ MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji ?
Zrobisz to wypełniając poniższy formularz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *