7-final-product-2

Przepis na batony – czekoladowe, ale zdrowe!

Przepis na batony, które smakują lepiej niż te kupne, a przy tym są zdrowe wcale nie musi być skomplikowany!

 

Wypróbuj naszą propozycję na zdrowszą alternatywę czekoladowych batonów z chrupiącymi płatkami. Ciesz się łakociami, które możesz wcinać bez wyrzutów sumienia – do ich wykonania potrzebujesz tylko 5 składników!

 

SKŁADNIKI:1_skladniki

  • 180 g płatków kukurydzianych,
  • 240 g czekolady 70% (2 i 1/3 tabliczki)
  • 215 g masła orzechowego (ok. 6 czubatych łyżek)
  • 130 g syropu klonowego (ok. 1/3 butelki)
  • 50 g oleju kokosowego (1,5 łyżki)

SPRZĘT:

  • blaszka o wymiarach 22 cm x 22 cm
  • papier do pieczenia
  • tłuczek do mięsa (do rozdrabniania płatków kukurydzianych)
  • szklana miska
  • łopatka lub łyżka do mieszania

 

WYKONANIE:

Krok 1. Pokrusz płatki kukurydziane na bardzo małe kawałki za pomocą tłuczka do mięsa. Uważaj, aby nie zrobić mączki kukurydzianej.

Krok 2. Czekoladę, masło orzechowe, syrop klonowy oraz olej kokosowy przełóż do szklanej miski i wstaw do kuchenki mikrofalowej na minutę na moc 650 W.

Krok 3. Po tym czasie wyjmij miskę i wymieszaj zawartość łopatką lub łyżką aż do uzyskania jednolitej czekoladowej masy. Pokruszone płatki kukurydziane wymieszaj delikatnie z ciepłą masą czekoladową.


2_skladniki_do_stopienia 3_gotowa_masa 4_masaz_platkami


Uwaga! Nie masz mikrofalówki? Nie martw się!

Ten krok możesz wykonać z użyciem kąpieli wodnej – przygotuj mały garnek z wodą, na którym ustaw miskę ze składnikami do stopienia. Wody wlej tyle, aby miska ustawiona na obrzeżach garnka nie dotykała wody. Tak zmontowany zestaw postaw na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia. Zawartość miski mieszaj do powstania jednolitej masy. Przestań podgrzewać masę, gdy czekolada powoli zacznie się rozpuszczać – gdy masa będzie podgrzewana cały czas, to czekolada może się przypalić.


 

Krok 4. Zawartość miski przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Krok 5. Wyjmij masę batonikową na deskę do krojenia i ostrym nożem wytnij batoniki. Tak otrzymane słodycze możesz przechowywać w lodówce lub w miejscu bez dostępu ostrego słońca.

 


5_wylozenie_masy 6_pokrojenie_batonow 7-final-product-2


 Wypróbowałeś? Daj nam koniecznie znać, jak ci poszło! A może masz inne przepisy na zdrowe słodkości? Podziel się nimi w komentarzu!

 

Autor i zdjęcia: Magdalena Kaczanowicz

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji ?
Zrobisz to wypełniając poniższy formularz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *