Warzywa i owoce to najzdrowsze jedzonko, które można bezkarnie wcinać. Dostarczają organizmowi wielu wspaniałych składników odżywczych. Mają mnóstwo zalet. Dlatego warto je jeść przynajmniej 5 razy dziennie i łączyć z innymi posiłkami.

Zalety warzyw i owoców

[av_table purpose=’tabular’ pricing_table_design=’avia_pricing_default’ pricing_hidden_cells=” caption=” responsive_styling=’avia_responsive_table’ custom_class=” av_uid=’av-24yzod’] [av_row row_style=” av_uid=’av-1zdte5′][av_cell col_style=” av_uid=’av-1t9i2d’]Działają znakomicie na mózg – pomagają mu dobrze funkcjonować, sprzyjają lepszej koncentracji i pamięci.[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=” av_uid=’av-1kgvx1′][av_cell col_style=” av_uid=’av-4unb9′]Dostarczają organizmowi składników odżywczych, witamin, mikro- i makroelementów (jagody np. zawierają żelazo, które przeciwdziała anemii; brokuł i papryka to skarbnica witaminy C; marchewka i dynia zawierają witaminę A i beta-karoten – cudownie pływają na wzrok i dobry stan skóry).[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=” av_uid=’av-16yrx1′][av_cell col_style=” av_uid=’av-14cnst’]Poprawiają naszą odporność (jagody, jabłka), zapewniają wzrost i dobrą pracę wszystkich narządów (np. żołądka i jelit).[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=” av_uid=’av-x9rvh’][av_cell col_style=” av_uid=’av-s22xh’]Zwalczają wirusy (kiszona kapusta, imbir), bakterie (cebula, czosnek) – są więc naturalnymi lekami.[/av_cell][/av_row] [/av_table]

Dlaczego nasze warzywa i owoce sezonowe?

Nasze rodzime warzywa i owoce (te, które występują w naszej strefie klimatycznej) zawierają wszystkie niezbędne nam do życia składniki.

A co z owocami i warzywami zagranicznymi, takimi jak ananasy, banany, kiwi, mango?

Przecież one też są smaczne i zdrowe! Oczywiście, można je jeść, ale okazjonalnie. Pamiętaj, że takie pożywienie jest bardzo delikatne. Jest poddawany nie zawsze zdrowym zabiegom, aby przetrwało wielokilometrowy transport i dotarło do nas w dobrym stanie. Takie warzywa i owoce trzeba zerwać niedojrzałe. By uchronić je przed zepsuciem, wstrzykuje się je sztucznymi środkami chemicznymi.

[av_table purpose=’tabular’ pricing_table_design=’avia_pricing_default’ pricing_hidden_cells=” caption=” responsive_styling=’avia_responsive_table’ custom_class=” av_uid=’av-n39fh’] [av_row row_style=” av_uid=’av-eollh’][av_cell col_style=” av_uid=’av-b3c1p’]Aby owoce i warzywa najlepiej na Ciebie wpływały i „doładowywały” organizm, jedz te sezonowe, czyli takie, które rosną w określonej porze roku. Najwięcej wartości odżywczych i witamin mają owoce i warzywa świeże oraz zaraz po zerwaniu. [/av_cell][/av_row] [/av_table]

To jest dobre!

WIOSNA – rzodkiewki, szczypior, szparagi.

LATO – porzeczki, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, pomidory, fasolka szparagowa, jagody, ogórki, kalafiory, marchew, truskawki.

JESIEŃ – dynia, ziemniaki, cukinia, kapusta, gruszki, jabłka, śliwki, brokuły

ZIMA – kiszona kapusta i ogórki


Warzywa i owoce, które można przez zimę przechować
 – ziemniaki, jabłka, pietruszka, seler, buraki , marchew.

 

 

Tekst: Katarzyna Klima

Ilustracje: Ingimage

15 odpowiedzi

  1. Pingback: sexy baccarat
  2. Pingback: Buy LSD Online
  3. Pingback: dubbele gordijnen
  4. Pingback: bonanza178
  5. Pingback: Primoteston bayer
  6. Pingback: click