02g34670

Dietetyk lubi pomagać ludziom

To, czy uda Ci się osiągnąć sukces, zależy od Ciebie i Twojej motywacji. Dlatego rób to, co Cię pasjonuje. Dzięki pasji praca może stać się hobby!

bez-tytulu

„Victor”: Czy w szkole zastanawiała się Pani, co i jak je? Katarzyna Zadka: Kiedy kończyłam gimnazjum, wiedziałam, że chcę wybrać zawód opierający się na biologii. Kończąc liceum, marzyłam o dostaniu się na studia medyczne. Zawsze interesowała mnie doskonałość funkcjonowania ciała człowieka. Wyż demograficzny, reforma edukacji i brak kilku punktów zadecydowały, że musiałam wybrać drugą, alternatywną drogę. Tą drogą była technologia żywności i żywienie człowieka. Żywność, sposób żywienia oddziałują na ciało człowieka, które tak chciałam badać i któremu chciałam pomagać. Zdecydowałam, że zrobię to tak – kontrolując procesy technologiczne, jakość żywności bądź jadłospisy.

Z jakich przedmiotów, trzeba być mocnym, by zostać dietetykiem?
Warto zainteresować się chemią i biologią, ponieważ co najmniej z jednego z tych przedmiotów trzeba zdać egzamin maturalny. Ponadto, jeśli chcemy w przyszłości pracować w poradni dietetycznej, musimy mieć w sobie pokłady empatii i po prostu lubić pomagać ludziom. Inspirowanie do zmian nawyków żywieniowych, podtrzymywanie motywacji to coś więcej niż ułożenie jadłospisu.

Czego dietetyk uczy się na studiach?
Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego, a także podyplomowo Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Ponieważ kończyłam kierunek, który łączył technologię żywności i żywienie, niektóre przedmioty były ściśle techniczne i chyba te lubiłam najbardziej. Uwielbiałam inżynierię procesową czy biochemię. Ale bez obaw Dziś dietetyka to najczęściej oddzielny kierunek i skupia się na zagadnieniach dietetycznych. Na wykładach poznamy regulację ludzkiego metabolizmu, jego fizjologię, a potem podstawy układania jadłospisów, metody dietoprofilaktyki i dietoterapii. To nie tylko studia, ale też ciekawy temat do dyskusji w czasie wolnym ze znajomymi z innych kierunków.

Gdzie pracuje dietetyk?
Możliwości jest dość sporo, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dietetyk może układać indywidualne jadłospisy przedszkolach, współpracować z lekarzami na oddziałach szpitalnych, ale także pracować jako edukator żywieniowy, dziennikarz, specjalista do spraw żywienia w firmie spożywczej. Dziś każdy musi być otwarty na dynamicznie zmieniający się świat.w poradni dietetycznej, planować menu w żłobkach czy przedszkolach, współpracować z lekarzami na oddziałach szpitalnych, ale także pracować jako edukator żywieniowy, dziennikarz, specjalista do spraw żywienia w firmie spożywczej. Dziś każdy musi być otwarty na dynamicznie zmieniający się świat.

Dietetyk to zawód z przyszłością?
Liczba osób z nadwagą, problemami zdrowotnym czy też zainteresowanych prawidłowym odżywianiem rośnie, więc są perspektywy dla zawodu dietetyka. Pamiętajmy jednak, że konkurencja na rynku pracy jest dość spora. Trzeba zastanowić się nad łączeniem różnych dziedzin, np. dietetyki, marketingu, dziennikarstwa. To, czy uda nam się osiągnąć sukces, zależy od nas samych i naszej motywacji, dlatego warto robić coś, co nas pasjonuje. Dzięki pasji praca może stać się naszym hobby.

Czy można dietą zwiększyć szansę na otrzymanie lepszej oceny na sprawdzianie?
Jak najbardziej. To, co jemy, przekłada się na to, jak efektywnie myślimy i jakie mamy samopoczucie. Jeśli chcemy opanować stres, musimy pamiętać przede wszystkim o magnezie, którego naturalnym źródłem są orzechy, migdały, pełnoziarniste pieczywo, kasze i płatki, a także rośliny strączkowe (groch czy fasola). Energii dodają wspomniane przed chwilą produkty pełnoziarniste, pracę mózgu wspomogą dobre tłuszcze zawarte w rybach czy oleju rzepakowym, a o odporność zadbają warzywa i owoce. Opuszczanie lekcji z powodu złego samopoczucia to też jeden z powodów gorszych wyników w nauce.

Czyli bez zdrowego odżywiania – ani rusz?
Zdrowa dieta jest kluczowa. Odpowiednia ilość warzyw i owoców to większa szansa na piękniejszą cerę, natomiast jedzenie jaj, chudego mięsa i ryb ma wpływ na zdrowe włosy i paznokcie. W gimnazjum nie myślimy o tym, jak będziemy się czuć za 20 lat, ale to teraz magazynujemy na całe życie wapń, budujemy ciało, nawyki i odporność. Warto ograniczyć żywność typu fast-food i słodkie napoje na korzyść wody, a także znaleźć odpowiednią dla siebie aktywność fizyczną. Sport pomaga redukować stres, a przy okazji modeluje ciało.

Dlaczego zaangażowała się Pani w program marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”?
Chcemy zarazić gimnazjalistów pasją do gotowania, do eksperymentowania i dbania o zdrowie, które jest naszym największym skarbem! Program pokazuje, jak teorię przekuć w praktykę, tak aby warzywa były nie tylko zdrowe, ale i smaczne, abyśmy jedli je z apetytem, a nie z musu.

 

 

Rozmawiał: Artur Maciak
Zdjęcia: Ingram Image oraz materiały prasowe
programu edukacyjnego 
„Żyj smacznie i zdrowo”

 

 

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji ?
Zrobisz to wypełniając poniższy formularz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *