Flu cold or allergy symptom. Sick woman girl sneezing in tissue on blue. Health care.

Co to jest alergia?

Alergia pokarmowa to uczulenie, na niektóre pokarmy lub ich składniki. Układ odpornościowy traktuje te składniki jak intruza, którego trzeba zwalczyć. W efekcie – po zjedzeniu uczulającego składnika pokarmu – w organizmie pojawia się coś na kształt stanu zapalnego.

  • Uczulający składnik pokarmu to ALERGEN.

Co wywołuje alergie?

Najbardziej winna jest genetyka. Jeśli jeden z rodziców lub dziadków byli alergikami, prawdopodobnie Ty też nim będziesz. Na to, co dziedziczymy po rodzicach, wpływu nie mamy. Co innego inne przyczyny – te możemy wyeliminować. Sprzyjają alergiom sztuczne substancje chemiczne, sztuczne dodatki w przetworzonym jedzeniu, konserwanty oraz niektóre przyprawy.

  • GENTYKA to nauka o dziedziczności organizmów

Jak objawia się alergia?

Jeśli po zjedzeniu jakiegoś pokarmu odczuwasz bóle brzucha lub głowy, masz nudności, przewlekły katar, częste biegunki, duszności czy wysypkę na ciele- mogą być to oznaki alergii pokarmowej.


Najczęściej uczulające pokarmy

– czekolada,

– białka mleka krowiego,

-orzeszki ziemne,

– seler,

– białko jajka kurzego,

– gluten (białko, które występuje w niektórych zbożach, np. pszenicy),

– barwniki,

– proszek do pieczenia.


Czy alergię można wyleczyć?

Jest to trudne, ale można zmniejszyć objawy alergii. Jak to zrobić?

– Unikaj jedzenia uczulających produktów.

– Jedz produkty świeże i proste, nie jedz produktów przetworzonych, z dodatkowymi substancjami. Tak można zmniejszyć objawy alergii

 

Czy wiesz, że będąc alergikiem…

Nie musisz rezygnować z potraw, które lubisz

Liczy się pomysłowość i kreatywność. Niektóre składniki można zamienić innymi. Uwielbiasz ciasta? Jajko możesz zastąpić bananem. Nie tolerujesz glutenu? Zamiast mąki pszennej dodaj mąkę gryczaną lub zmielone migdały. Jeśli uwielbiasz płatki na śniadanie, zamiast mleka krowiego dodaj do nich mleko migdałowe, owsiane lub ryżowe. Smakuje naprawdę dobrze, można je kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Zamiast masła – użyj do smarowania avocado. Postaw też na kasze bezglutenowe – np. kaszę jaglaną.


Przepis „Victora”

Brownie dla alergików

 

Potrzebne będą:

– 2 gorzkie czekolady,

– 2 banany,

– szklanka migdałów,

– gorąca woda.

 

Jak to zrobić?

Rozpuść w kąpieli wodnej 2 gorzkie czekolady. Do tej płynnej masy dodaj 2 banany rozdrobnione widelcem lub w blenderze. Dodaj szklankę zmielonych migdałów i 3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj. Piecz 30 min w temp 170 stopni.

 

Katarzyna Klima – mama Janka, Stacha i Mietka
Zdjęcie użyte na mocy licencji Ingram Image

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji ?
Zrobisz to wypełniając poniższy formularz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *